Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Meksykańska patelnia z papryką i czekoladą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 181
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 181
Składniki
Obrane cebule pokrój w dużą kostkę, oczyszczony czosnek w plasterki. Umyj kolorowe papryki. Rozkrój strąki, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój na kawałki. Chili oczyść z nasion, posiekaj.
W dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż na złoty kolor. Dodaj mielone mięso wołowe. Oprósz je solą oraz pieprzem, starannie wymieszaj. Smaż 3 minuty.
Wsyp łyżkę mielonej słodkiej papryki, dodaj przecier pomidorowy. Duś, mieszając, dopóki mięso nie zacznie się rozpadać na kawałki. Wlej 200 ml wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
Dodaj kolorową paprykę i chili, duś jeszcze 15 minut. W razie potrzeby, dolej wody. Na koniec wmieszaj odcedzoną fasolkę, podgrzej. Danie dopraw startą czekoladą, solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry. Podawaj, np. z tortillą.
Czekolada, szczególnie w połączeniu z chili i czosnkiem, pojawia się także w innych daniach kuchni meksykańskiej. Najbardziej znany jest gęsty i pikantny sos mole, który podaje się do dań z drobiu.Źródło: Świat kobiety