Do góry

Zupy Przepis na:

Meksykańska zupa z kukurydzy

Meksykańska zupa z kukurydzy

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 2008

Dodano:

Odsłon: 1789

Bardzo smaczna zupa z kukurydzy. Dobry pomysł na obiad, kiedy w lodówce pusto, a nam nie chce się iść na zakupy. Niewiele składników, a taki smaczny efekt. Polecam.

Składniki

  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół ostrej papryczki
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, kminek rzymski
  • łyżeczka czerwonej pasty curry albo 0,5 łyżeczki curry
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kukurydzę odsączyć na sitku. Masło wrzucić do garnka, rozpuścić, wsypać kukurydzę i posmażyć 6-10 minut bez mieszania. Zamieszać i podsmażyć jeszcze ok. 5 minut. Nic nie szkodzi, jeśli wszystko bardzo się zrumieni.

  2. Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Papryczkę pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, ziemniaki i papryczkę dodać do kukurydzy, chwilę poddusić ok. 3- 10 minut i na koniec dodać czosnek.

  3. Wlać wywar warzywny i pogotować wszystko ok. 10 minut. Odstawić na chwilę do ostygnięcia, a następnie zmiksować. Często miksuję zupę bardzo krotko i odlewam trochę do miski, a następnie miksuję resztę do kremowej konsystencji. Lubię, gdy w zmiksowanej zupie wyczuwalne są kawałeczki warzyw. Oczywiście zupę można zmiksować w całości. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, przyprawy. Można dodać pastę curry i wszysto zamieszać. Jeśli ktoś lubi, zupę można doprawić do smaku sokiem z połowy świeżej limonki. Gotowe, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 29 stycznia Wiem, ze jest pyszna, niedawno zrobilam podobny eksperyment, tylko bez bulionu i wyszla cudowna pasta do chleba :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 17 stycznia Nie bylam zwolenniczka zupy kukurydzianej, ale Twoj przepis jest swietny, z dodatkiem chili i lemonki nabiera bardzo smacznego charakteru! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń