Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna zupa z kukurydzy. Dobry pomysł na obiad, kiedy w lodówce pusto, a nam nie chce się iść na zakupy. Niewiele składników, a taki smaczny efekt. Polecam.
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 24
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 135
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 191
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 366
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 24
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 135
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 191
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 366
Składniki
Kukurydzę odsączyć na sitku. Masło wrzucić do garnka, rozpuścić, wsypać kukurydzę i posmażyć 6-10 minut bez mieszania. Zamieszać i podsmażyć jeszcze ok. 5 minut. Nic nie szkodzi, jeśli wszystko bardzo się zrumieni.
Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Papryczkę pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, ziemniaki i papryczkę dodać do kukurydzy, chwilę poddusić ok. 3- 10 minut i na koniec dodać czosnek.
Wlać wywar warzywny i pogotować wszystko ok. 10 minut. Odstawić na chwilę do ostygnięcia, a następnie zmiksować. Często miksuję zupę bardzo krotko i odlewam trochę do miski, a następnie miksuję resztę do kremowej konsystencji. Lubię, gdy w zmiksowanej zupie wyczuwalne są kawałeczki warzyw. Oczywiście zupę można zmiksować w całości. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, przyprawy. Można dodać pastę curry i wszysto zamieszać. Jeśli ktoś lubi, zupę można doprawić do smaku sokiem z połowy świeżej limonki. Gotowe, smacznego!