Do góry

Przekąski Przepis na:

Meksykańskie tortille z wołowiną

Meksykańskie tortille z wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 6259

Dodano:

Odsłon: 9653

Placki z meksykańskim farszem to pomysł na sycący obiad, całkiem szybki w przygotowaniu. Nie żałujmy farszu wykładając go na tortillę.

Składniki

  • 6 placków tortilla
  • 400g mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 ząbków czosnku
  • 300ml passaty pomidorowej
  • mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej
  • olej
  • 150g żółtego sera
  • natka pietruszki do dekoracji
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Paprykę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Do passaty dodajemy sól do smaku.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia, następnie dodajemy paprykę i cebulę, smażymy do odparowania wody. Dodajemy czosnek, fasolę i kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania.

  3. Na tortillę wykładamy farsz, przykładamy drugim plackiem. Każdy z nich smarujemy passatą, posypujemy mozzarellą. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Kroimy na trójkąty, posypujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń