Do góry

Desery Przepis na:

Metrowiec

Metrowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 3499

Dodano:

Odsłon: 1739

Ciasto na "Metrowiec" jest takie samo jak w moich przepisach "Babka na oleju", "Muffinki na oleju"" i "Zebra". Nowością jest jedynie krem budyniowy do przełożenia poszczególnych porcji babki.

Składniki

  • 8 łyżek ciepłej przegotowanej wody
  • 8 łyżek oleju rzepakowego (temperatura pokojowa)
  • 11/2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 3 jajka wiejskie
  • 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
  • 2 łyżki (płaskie) kakao
  • dodatkowo na krem:
  • 1 budyń czekoladowy lub śmietankowy
  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubić mikserem na sztywna pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksować. Dodać żółtka, olej, wodę. Na koniec mąka przesiana z proszkiem do pieczenia.

  2. Dwie foremki keksówki o wymiarach 11x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej z nich wlać połowę ciasta. Do pozostałej części dodać kakao i nieco wody. Całość zmiksować i przelać do drugiej foremki.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40 min. Po upieczeniu będą dwie babki: jasna i ciemna.

  3. Po wystudzeniu babki pokroić na równą ilość porcji. Przygotować krem do przełożenia. Ugotować budyń z cukrem. Ostudzić. Masło miksować i dodawać do niego budyń. Tak przygotowanym kremem smarować na przemian porcję jasna, a następnie ciemną. W ten sposób powstanie jedna, długa, dwukolorowa babka. Można ją dodatkowo polać polewą. Ja tego nie robię. Metrowiec ułożyć na deseczce. W ten sposób łatwo go przenieść do lodówki, gdzie musi być kilka godzin. Najlepiej całą noc. Kroić z ukosa. Otrzyma się wtedy dwa kolory. Pięknie to wygląda. Smak babki długo się pamięta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń