Do góry

Desery Przepis na:

Michałek

Michałek

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 594

Dodano:

Odsłon: 30707

Ciasto znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów. Trafiłam przypadkiem podczas szukania dobrego przepisu na cisto grysikowe tzw. czeskie. Taka wersja przypadła mi bardzo :o) Wprowadziłam swoje modyfikacje bo było zbyt słodkie.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto: Margarynę rozpuszczamy w rondelku z miodem i cukrem (1/2 szkl.). Zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy roztrzepane 2 jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą po kolei rozwałkowujemy i pieczemy 6 krążków na złoty kolor. Podane ilości wystarczą na upieczenie 6 krążków w małej tortownicy. Po upieczeniu ciasto będzie dośc twarde, ale zmięknie kiedy przełoży je się kremem i "poleżakuje".

  2. W międzyczasie pieczenia placków można przygotowac krem. Zagotowac mleko z kaszą manną i cukrem. Zmiksowac miękkie masło, dodac jajka i po trochę ostudzoną kaszkę. Na koniec dodac olejek arakowy. Do tortownicy wkładac po kolei upieczone krążki ciasta i przekładac kremem (wychodzi po ok. 5-6 łyżek kremu na jedną warstwę). Ciasto musi (niestety) poleżakowac przez całą noc, inaczej placki nie zwilgotnieją dobrze i ciasto będzie się źle kroiło. Na wierzch można polac ulubioną polewę, roztopioną czekoladę lub poprostu popruszyc cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LenaMS 25 kwietnia 2012 Bożenko, wiem, ale nie przepadam za posmakiem sody :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozenahibner 24 kwietnia 2012 LenaMS-gdybys zamiast proszku do piieczenia dodala sody,ciasto mialoby ladniejszy,ciemniejszy kolor (lepszy kontrast do kremu).Ja znam to ciasto pod nazwa Miodownik

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ivaVienna 20 kwietnia 2012 wszystko fajnie tylko po co trujecie sie MARGARYNA,!!!ja od lat jej nie kupuje i smak ciastek jest 100% lepszy-pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 27 czerwca 2011 Trochę podobne do miodownika,piątka i do ulubionych.Dziękuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 06 listopada 2010 faktycznie, dobrana byłaby para z mojej Marlenki i Twojego Michalka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LenaMS 24 września 2010 Michał, jadłeś kiedyś ciasto czeskie albo tzw. kaszak? Wszystko to w sumie to samo. Ciasto jest dość słodkie ale bardzo dobre, chociaż troszkę pracochłonne (pieczenie kilku placków no i oczekiwanie). Możesz dodać olejek rumowy, migdałowy lub arakowy. Polecam :o)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 24 września 2010 Wiem, że to głupie pytanie, ale w niedziele mam imieniny i mam na imię Michał. Jak to smakuje :) ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zuza30 31 maja 2010 Ostatnio zajadalam sie wlasnie Michałkiem,pyszne,w formie tortu mozna tez podawac,wszechstronne serwowanie i to jest to...Super,do ulubionych....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 27 maja 2010 Czegoś takiego właśnie szukałam. Do ulubionych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń