Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone w sosie pieczarkowym

Mielone w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1087

Dodano:

Odsłon: 500

Tradycyjne mielone w gęstym sosie z pieczarkami a do tego kasza lub ryż i pyszny obiad gotowy. Proste, szybkie i smaczne:)

Składniki

  • mięso mielone 70 dag
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 4 łyżki kopiaste
  • bulion 0,75 szklanki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • sos:
  • pieczarki 0,5 kg
  • cebula 1 szt
  • masło klarowane 2 łyżki
  • śmietana 18% 300 ml
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem /bulion wlewamy małymi porcjami i wlewamy go tyle ile wchłonie bułka/ i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie dodajemy mięso mielone, jajko, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety i obsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju.
    Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim pokrojoną w małą kostkę cebulę. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażymy je na średnim ogniu do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy będą już miękkie wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku.
    Mielone w sosie pieczarkowym doskonale smakują z kaszą lub ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń