Do góry

Dodatki Przepis na:

Mielonka wieprzowa.

Mielonka wieprzowa.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 927 Ocena: 8470

Dodano: 01.06.2018

Odsłon: 3388

Domowego wyrobu mielonka wieprzowa w osłonce barierowej termokurczliwej. Jest smaczna i łatwa do wykonania. Polecam.

Składniki

  • łopatka - 1,2 kg
  • boczek - 1,2 kg
  • osłonka barierowa, termokurczliwa
  • Przyprawy:
  • peklosól 18 g/kg
  • cukier 1 g/kg
  • pieprz czarny 2 g/kg
  • czosnek 3 g/kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozdrabnianie:

    łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak
    boczek przez sitko 10 mm.

  2. Wszystkie odważone przyprawy mieszamy.

  3. Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu.

  4. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

  5. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło w osłonkę barierową termokurczliwą.

  6. Napełniony baton ścisło zawiązujemy i parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza do osiągnięcia w środku batonu temperatury 70 stopni Celsjusza. Studzimy 10 minut w zimnej wodzie.

  7. Ostudzony baton wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  8. Po tym czasie możemy kroić w plastry i konsumować.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 05 czerwca Super "rywalizacja", ale poważnie, zabieram i do wypróbowania, po wakacjach (jak salcesonik z papryką) :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 czerwca Takie pytanie: A jakby to uwędzić, bo mamy od jakiegoś czasu wędzarnię na działce i wszystko testujemy :D Czy to raczej tylko kiełbasa, kaszanka i ryby ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 01 czerwca kolejny super przepis,zabieram kciuka zostawiam :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń