Do góry

Śniadania Przepis na:

Mielonka własnej roboty

Mielonka własnej roboty

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7832

Dodano:

Odsłon: 30702

przypadkowo natrafiłam na szynkowar, który oczywiście kupiłam i to jest moja pierwsza "produkcja". Nawet nie wiedziałam, że taka mała rzecz może tak cieszyć. Moja koleżanka powiedziała, że ona szynkowar to ma już z 20 lat i jest zadowolona. Szynka i karczek już się peklują więc jak będą gotowe to też tu zamieszczę :)

Składniki

  • 30 dkg surowej szynki lub łopatki
  • 30 dkg karczku
  • 20 dkg pieczeni wołowej
  • 20 dkg surowego wędzonego boczku
  • 18 g soli peklowej na każdy kg mięsa (wg mnie to o połowę za dużo następnym razem dam mniej)
  • pieprz,
  • 2 łyżki żelatyny
  • ok 800 ml wody
  • przyprawy wg uznania ja dałam po szczypcie: czosnek granulowany, gałka muszkatołoweja, majeranek, gorczyca mielona, jałowiec mie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sól peklową rozpuścić w wodzi. Mięso pokroić na kawałki i moczyć w solance 24h. Następnie mięso zmielić w maszynce (do wołowego użyć sitka z dużymi otworami, a do pozostałego mięsa z mniejszymi otworami). Żelatynę namoczyć w 800 ml wody.
    Do zmielonego mięsa dodać przyprawy. Żelatynę podgrzać i rozpuścić następnie dodać do mięsa. Dokładnie wszystko wyrobić tak żeby cała wodą się wchłonęła można to zrobić ręcznie lub też przy pomocy miksera z hakami.
    W garnku, w którym będziemy gotować szynkowar podgrzać wodę do temperatury 75-80 stopni.
    Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy (był w zestawie), napełnić go mięsem, dogniatając żeby weszło jak najwięcej, na końcu zakręcić woreczek umieścić przykrywkę ze sprężyną dociskową i zakręcić.
    W garnku w którym mamy przygotowana wodę na dnie położyć jakąś małą ściereczkę i dopiero szynkowar umieścić w gorącej wodzie. Gotować w temp. 75-80 stopni przez 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wystudzić i włożyć do lodówki (najlepiej na noc). Po schłodzeniu otworzyć szynkowar, wyciągnąć woreczek z mielonką i możemy jeść pyszną swojską mielonkę bez dziwnych, podejrzanych składników. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gua1968 24 września 2018 To ile tej wody?? 800 ml?? na kilogram mięsa.... Najpierw sól peklową rozpuszczamy w wodzie (800 ml ?), potem żelatynę w wodzie (800 ml). To już 1600 ml wody, czyli 1,6 litra... A mięska mamy kilogram. Ciekawe, jak to wszystko się zmieści do szynkowara Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 listopada 2013 Wspaniałe produkcje kulinarne widzę, jestem pełna podziwu.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 09 listopada 2013 ja tez powiem tyle tylko, że postanowiłam kupić :)))), pycha !

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 09 listopada 2013 nic tylko POGRATULOWAC !!wedlinka wyglada BOSKO !!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 09 listopada 2013 a jeszcze do kompletu brakuje mi termometru ale w przyszłym tygodniu ma być dostawa więc dokupię, na razie mężowi podebrałam jakiś termometr z piwnicy :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 listopada 2013 Super sprawa i super zdrowa wędlinka. Ja też swego czasu zastanawiałam się nad kupnem takiego urządzenia,ale odpuściłam sądząc, że to będzie jeszcze jeden mało używany przedmiot, ale widząc Twoje poczynania w tym temacie w końcu się zdecyduję.
Jednym słowem, namówiłaś mnie :))) uściski :))
Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń