Do góry

Przekąski Przepis na:

Mięsko do smarowania pieczywa

Przepis dnia 2012-05-14
Mięsko do smarowania pieczywa

Autor: patrusia84

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 431

Dodano: 11.05.2012

Odsłon: 45969

Pyszna alternatywa dla wędlin ze sklepu.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kroimy mięso na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki, liściem laurowym, zielem i marchewką. Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na bardzo małym ogniu aż mięso będzie mięciutkie - będzie się rozpadać pod naciskiem. (Czasem trzeba dolać trochę wody - nie powinna całkiem wyparować).

  2. Mięso rozgniatamy widelcem. Przekładamy do słoiczka i zalewamy pozostałym "bulionem". Odstawiamy do wystygnięcia. A później smarujemy powstałą pastą chleb. Im tłuściejsze mięso tym lepiej smaruje się kanapki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patrusia84 15 maja 2012 Jeśli chodzi o czosnek też go używałam :) ale teraz karmię piersią i unikam czosnku. Zapomniałam go dopisać. Spróbuję tej peklo soli - dzięki za podpowiedź.

Mi zostaje bardzo mało tego bulionu - gotuję wszystko bardzo długo i zawsze się ścina. Myślę, że żelatyna nie zaszkodzi :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

strzegoduszka 15 maja 2012 Wypróbowałam i mogę polecić z czystym sumieniem:) pychota i samo zdrowie!
Za radą poprzednika użyłam peklo soli i dodałam ząbek czosnku. Tylko bulion nie za bardzo się ściął i całość jest ciut wodnista - następnym razem może do pozostałego bulionu dodam troszkę żelatyny?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 13 maja 2012 Masz rację pyszna . Od jakiegoś czasu również robię domowe smarowidła do chleba . Używam jednak peklo soli , wówczas kolor mięsa jest ładniejszy , oraz dodaję koniecznie czosnek .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 11 maja 2012 Ciekawe :) U mnie w domu lubią takie "smarowidła", więc wędruje do ulubionych :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń