Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsny warkocz

Mięsny warkocz

Autor: Naj

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14713

Dodano: 20.08.2008

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Mięsny warkocz"

Składniki

  • 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 75 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 4–5 łyżek startego żółtego sera o ostrym smaku
  • np. ementalera
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2–3 łyżki bułki tartej
  • 10 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek oraz majeranek
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kusi pięknym zapachem oraz efektownym wyglądem. I naprawdę łatwo go zrobić!

  2. 100 min; Porcja: 730 kcal;

  3. Płaty ciasta francuskiego rozłóż na ściereczce. Pozostaw w temperaturze pokojowej, żeby rozmarzły. Cebulę obierz, posiekaj, dodaj do mięsa mielonego. Dołóż starty ser, jajko, musztardę i koncentrat. Wsyp bułkę tartą. Przypraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dokładnie wyrób.

  4. Płaty rozmrożonego ciasta ułóż jeden na drugim na stolnicy lekko oprószonej mąką. Rozwałkuj je na placek o wymiarach 33x45 cm. Masło stop, odrobiną posmaruj placek. Z mięsnej masy uformuj wałek o długości ok. 45 cm. Ułóż go na przygotowanym placku.

  5. Powoli unosząc placek, owiń mięso dosyć ciasno ciastem. Rulon ułóż na deseczce lekko posypanej mąką. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Następnie rozetnij rulon wzdłuż na dwa paski równej grubości. Ułóż je obok siebie przecięciem do góry. Mocno zlep dwa końce.

  6. Paski ciasta z mięsem przeplataj, formując zgrabny warkocz. Ostrożnie przenieś go na płaską blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch posmaruj obficie resztą masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 30–35 minut, aż ciasto się zrumieni. Podawaj na gorąco, jako danie obiadowe, albo jako zimną przekąskę.

  7. Do mięsa dolejmy 3–4 łyżki zimnej wody albo bulionu warzywnego. Dzięki temu mięsna masa będzie pulchniejsza.

  8. Nadmiernie ogrzane ciasto francuskie robi się twarde i niesmaczne. Dlatego wałkujmy je dosyć krótko.

  9. Dłonie lekko oprószmy mąką – nie będą kleiły się do ciasta i o wiele łatwiej będzie nam uformować zgrabny rulon.

  10. Podczas zaplatania, od czasu do czasu wyrównajmy warkocz dłońmi, aby zachował ładny kształt.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń