Do góry

Desery Przepis na:

Miętowa straciatella

Przepis dnia 2014-07-20
Miętowa straciatella

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 4881

Dodano:

Odsłon: 30327

Pyszne orzeźwiające ciasto idealne na lato :)

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl. cukru
  • - Krem miętowy z czekoladą:
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 l mleka
  • 300 g miętowych landrynek (tj. 2 opakowania)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kostka miekkiej "Kasi"
  • kilka kostek startej gorzkiej czekolady
  • - Masa piankowa:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 l śmietanki kremówki 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe lub kiwi + 250 ml wrzątku
  • - gorzka czekolada, biszkopty okrągłe, 2 łyżeczki kawy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodać pod koniec cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na koniec dodać suche składniki i delikatnie wymieszać.
    Piec ok 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

    Do garnka wlać wodę i włożyć cukierki gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając.

  2. Osobno przygotować budyń z 3łyżkami cukru i do gorącego wlać gorący syrop miętowy, dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia!

    Po przestudzeniu "Kasię" ucieramy do puszystości i stopniowo dodajemy budyń. Do gotowej masy zetrzeć kilka kostek gorzkiej czekolady i delikatnie wymieszać łyżką!


  3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder.
    Następnie dodać jogurt i chwilę miksujemy.
    Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i jeszcze chwile miksujemy.


    Dodatkowo można zrobić poncz do nasączenia biszkoptu
    - 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
    - około 250 mil.przegotowanej wody


    Biszkopt nasączyć przestudzoną kawą. Wyłożyć masę miętową z czekoladą. Kładziemy nasączone w kawie biszkopty (zanurzamy w kawie spodnią warstwę)
    Masę z galaretką.
    Całość dekorujemy startą gorzką czekoladą

    Odstawić na kilka godz. do lodówki, ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

    - Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

paskudna2206 22 lipca 2014 https://smaker.pl/przepis-mietus-ciasto-mietowe,107793.html
Tu jest podobny przepis:))Ale twój też wypróbuję:)))))
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 21 lipca 2014 uwielbiam miętę,więc zabieram przepis,ciacho musiało być wspaniałe:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 17 lipca 2014 Na "miętowo" jeszcze nie jadłam. Pora spróbować, bo zapowiada się pysznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 17 lipca 2014 Lekkie, miętowe klimaty - latem jak najbardziej wskazane! :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń