Do góry

Dania główne Przepis na:

Migdałowe curry z kurczaka

Migdałowe curry z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1601

Dodano:

Odsłon: 115

Przepis na tą wersję curry znalazłem na zajadam.pl, polecam zarówno to aromatyczne danie, jak i cały blog ;-)

Składniki

  • filety z udek kurczaka - 500 g
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • olej - 3-4 łyżki
  • pomidory krojone w zalewie - 2 puszki po 400 g
  • świeży imbir - 2-3 cm
  • płatki migdałowe - 1 spora garść
  • masło - 50 g
  • sok z połowy cytryny
  • jogurt naturalny - 3-4 łyżki
  • garam masala - 4 łyżeczki
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju, najlepiej w garnku o grubym dnie lub na dużej patelni.

  2. Do cebuli dodajemy garam masalę i smażymy chwilę, aż zacznie pachnieć, wtedy dodajemy kurczaka pokrojonego w dość drobną kostkę. Jeżeli nie mamy przyprawy garam masala, to możemy dodać zwykłego curry w proszku. Smażymy często mieszając.

  3. Do podsmażonego kurczaka dodajemy płatki migdałów oraz drobno posiekany imbir, a po kilku minutach dolewamy pomidory, przykrywamy garnek i dusimy ok. 30 minut.

  4. Pod koniec duszenia dodajemy masło, a jak się rozpuści, to również sok z połowy cytryny i sól do smaku.

  5. Na koniec dodajemy jogurt, wcześniej nieco go hartując, czyli najpierw jogurt mieszamy z 2-3 łyżkami sosu, a potem wlewamy do garnka, mieszamy i danie gotowe. Podajemy z ryżem. Smacznego !!! ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń