Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowe trufle

Migdałowe trufle

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1910

Dodano:

Odsłon: 4086

Rozpływająca się w ustach czekoladowo-migdałowa rozpusta!

Składniki

  • na około 40 trufli:
  • 200g migdałów
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 250g cukru pudru
  • białka z 2 jajek
  • 2-3 łyżki kakao do obtaczania trufli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY POSZCZEGÓLNE SKŁADNIKI

    Migdały wrzucamy do misy blendera i kruszymy do momentu, w którym osiągną konsystencję mokrego piasku. Możemy także umieścić je w woreczku foliowym i dokładnie utłuc młotkiem lub wałkiem.
    Połamaną na kostki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na garnek z gotującą się wodą kładziemy miskę z czekoladą, przy czym pilnujemy, aby dno miski nie dotykało gotującej się wody. Rozpuszczamy powoli, a gdy czekolada stanie się płynna, mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Zostawiamy do przestygnięcia na kilka minut.
    Zimne białka ubijamy na sztywną pianę.

  2. ROBIMY MASĘ TRUFLOWĄ

    Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy płynną, przestudzoną czekoladę i jeszcze przez chwilę miksujemy, starannie ją rozprowadzając. Odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do masy dosypujemy migdały i mieszamy do połączenia składników. Na tym etapie masa powinna bardzo zgęstnieć. Na koniec dodajemy ubite białka i niespiesznie, jak najdelikatniej i jak najdokładniej łączymy je z truflą. Teraz masa powinna się wyraźnie rozluźnić.
    Gdy wszystkie składniki stworzą jednolitą, ciemną i błyszczącą całość, owijamy miskę folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

  3. KSZTAŁTUJEMY TRUFLE

    Na duży talerz wysypujemy kakao. Zimną, bardzo gęstą masę truflową wyciągamy z lodówki. Za pomocą łyżeczki odrywamy z niej niewielkie kawałki i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczamy dokładnie w kakao i odkładamy do przygotowanych pudełek lub przeznaczonych do tego celu, małych papilotek.
    Trufle przechowujemy w lodówce, zachowają wszystkie swoje walory nawet przez 9-10 dni. Pamiętajmy jednak o tym, by przynajmniej 30 minut przed podaniem wyjąć je z lodówki, by nieco się ogrzały. Zimne trufle będą zdecydowanie mniej aromatyczne i twarde. Gdy osiągają temperaturę zbliżoną do pokojowej, rozpływają się w ustach i wypełniają je wspaniałym, intensywnym smakiem. Cały ich sens i urok właśnie w tej rozkosznej mazistej, musowej konsystencji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 01 listopada 2016 Bardzo dokładnie i sgestywnie opisane. Tak lubię. Dziękuję.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń