Do góry

Dodatki Przepis na:

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 135

Dodano:

Odsłon: 124

Kilka składników, chwila czasu i trochę serca ♥ Tyle trzeba , żeby cieszyć się pysznym świeżym pieczywem !

Składniki

  • ZACZYN:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szkl. mleka
  • CIASTO:
  • 400 g mąki pszennej
  • ½ szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 20 ml oleju lnianego
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
    2. Składniki na zaczyn mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-15 min.
    3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, mleko, rozkłócone żółtka, cukier (można dać więcej) , olej, na samym końcu dodajemy łyżeczkę soli.
    4. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto , podsypując mąką (nie powinno kleić się do rąk).
    5. Od razu przechodzimy do formowania bułek. Ciasto dzielimy na równe kawałki z każdego formujemy długi wałek, który dzielimy na 3 mniejsze. Następnie zaplatamy w warkocz zlepiając końce i chowając pod spód.
    6. Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30-35 min.
    7. Podrośnięte bułki smarujemy olejem , lub masłem
    8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min do zarumienienia.
    9. Gotowe wypieki studzimy na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 kwietnia Taka "buła" super smakuje, u mnie tak ok 12-tej :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń