Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini placek lotaryński

Mini placek lotaryński

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 523

Dodano:

Odsłon: 1256

Mała przekąska ;). Więcej na blogu

Składniki

  • 180 g mąki pszennej do ciast
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • kilka łyżek zimnej wody (około 6)
  • szczypta soli
  • 150 g wędzonego boczku
  • 300 ml śmietany 12%
  • 4 jajka
  • 2 żółtek
  • szczypta pieprzu czarnego
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, żółtka i kilka łyżek wody. Mieszamy wszystko ze sobą aż uzyskamy konsystencję piasku. Potem wyrabiamy ciasto za pomocą rąk. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed rozwałkowywaniem. Możemy ciasto kilka razy uderzyć wałkiem będzie się lepiej rozwałkowywać. Rozwałkujemy ciasto tak bay było trochę większe niż nasza forma do pieczenia. Formy smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka, potem dociskamy ciasto do formy. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Kiedy foremki z ciastem się chłodzą robimy masę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kładziemy usmażony boczek na ręcznik papierowy by odsączyć go od nadmiaru tłuszczu. Potem jajka, żółtka sól i pieprz roztrzepujemy ze sobą. Dodajemy śmietanę i mieszamy ze sobą. Bierzemy foremki z ciastem, na który kładziemy trochę boczku i wylewamy trochę masy (około 3/4). Foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut do zarumienia się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 25 marca 2015 Jak już chcesz za wszelką cenę używać polskiego nazewnictwa, to Quiche Lorraine po polsku ma swoją właściwą nazwę - placek lotaryński. "Kisz Loren" to jakiś językowy potworek.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń