Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 695
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13313
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 546
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 695
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13313
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 546
Składniki
Masło rozpuścić, wystudzić- dodać cukier, jaja i pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 10 min przykrywając ściereczka.
Następnie rozwałkować ciasto na 2-3 mm grubości placek i wykrajać formy; można to zrobić przy użyciu szklanki i kieliszka bądź foremek w zależności jakie się chce uzyskać kształty. Pieczemy na złoto w dobrze rozgrzanym piekarniku, tak aby ciasteczka były od spodu zarumienione, a z wierzchu prawie białe.
Po upieczeniu pierwszej partii będziemy mieć rozeznanie czy grubość i kształt są ok. Następnie układamy ciasteczka parami- spod plus wierzch z dziurka i przekładamy cienko smarując dżemem, delikatnie dociskamy, żeby mieć pewność ze się trzymają. Posypujemy cukrem pudrem.