Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Minitarty z grzybami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 270
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 270
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej obie mąki, wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę, jajko oraz wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 min.
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Oczyszczone grzyby opłucz i osusz. Większe pokrój w plasterki, małe pozostaw w całości. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, smaż 10-15 min. Do miseczki wbij jajka, rozmąć widelcem. Dodaj śmietankę oraz starty ser, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto podziel na 6-8 części. Każdą rozwałkuj na okrąg o średnicy większej niż foremka. Przełóż do foremek (brzegi ciasta powinny lekko wystawać poza foremki). Na dnie rozłóż podsmażone grzyby, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Brzegi ciasta zawiń do środka i zlep tworząc falbankę. Piecz 30-35 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 510 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie