Do góry

Przetwory Przepis na:

miód z mniszka

Przepis dnia 2013-05-11
miód z mniszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 17547

Dodano:

Odsłon: 57106

dobrze wszystkim znany chwast; mlecz czyli mniszek lekarski to skarbnica witamin, doskonały na przeziębienia. Możemy dodawać do herbaty, jeść z chlebem.

Składniki

  • 500 kwiatów mlecza
  • litr wody
  • duża cytryna
  • 1 kg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miód robimy przez 3 dni. Pierwszego dnia wybieramy się na spacer poza miasto oczywiście i zbieramy 500 kwiatów mlecza. W domu rozkładamy kwiatki na białym papierze co by powychodzili "lokatorzy". Wkładamy kwiatki do garnka( ja wkładałam same płatki) zalewamy litrem wody dodajemy jedną dużą cytrynę pokrojoną w plasterki, gotujemy 20 minut i odstawiamy na dobę.

  2. Drugiego dnia całość przecieramy przez gęste sito albo po prostu "odciskamy" wtedy farfocle nam się nie przedostaną. Wsypujemy kilogram cukru i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Odstawiamy i czekamy następną dobę.

  3. Trzeciego dnia gotujemy miodek tak długo,aż będą to tzw "nitki".Nie może byc zbyt rzadki bo się popsuje,ani zbyt gesty bo skrystalizuje:) dwa lata temu właśnie zrobiłam za gęsty :P Wlewamy do wyparzonych słoików,odwracamy do góry dnem i zostawiamy do aby wystygnął, i to wszystko:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolina87 08 maja 2013 czy ten miód na zdjęciu to właśnie z mniszka? bo ja robiłam w zeszłym roku i ma on postać bardzo płynną i mój na pewno i niestety na kanapce się nie utrzyma, ewentualnie wsiąknie ;) ale przy przeziębieniu sprawdził się super :) Odpowiedzi: 3 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń