Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik

Miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Miodownik"

Składniki

  • 40 dag miodu akacjowego
  • 10 dag miodu gryczanego
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 20 dag drobno pokruszonego karmelu
  • 5 dag cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 80 dag mąki
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 1 op. przyprawy korzennej do piernika
  • 4 łyżki rumu
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • tłuszcz i mąka do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Miód akacjowy i gryczany stopić razem z masłem. Przestudzić. Jajka ucierać mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym 8-10 minut.

  2. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, wymieszać ją z pokruszonym karmelem. Następnie połączyć ze stopionym miodem i masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną.

  3. Porcjami wsypywać do masy jajeczno-miodowej. Dodać rum, dobrze wymieszać.

  4. Prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spód blachy wylać ciasto. Plastikową łopatką wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30-35 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.

  5. Na wierzchu ciasta ułożyć papierowy szablon z wyciętymi np. gwiazdkami i reniferami. Oprószyć cukrem pudrem. Ostrożnie, by nie naruszyć dekoracji, usunąć szablon.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń