Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik

Miodownik

Autor: kucharka-amatorka

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 106

Dodano: 13.01.2018

Odsłon: 391

Jest wiele przepisów na to pyszne ciasto. Zapewniam, ze mój nie należy do najgorszych. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki orkiszowej "Basia"
  • 2 jaja
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • Krem:
  • 3 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. kaszy manny błyskawicznej
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 aromat rumowy
  • Polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. posiekanych orzeszków ziemnych
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sodę, jaja, cukier, miód, miękkie masło. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części. Blachę o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną częścią wylepić blachę. Piec w nagrzanym piekarniku 10-12 min w 180 st. C.
    Po upieczeniu wyjąć ciasto i wylepić formę drugą częścią. Upiec identycznie jak pierwszą. Obydwa upieczone placki przekroić na pół.

  2. Mleko postawić na gaz. Wsypać do niego cukier. Gdy zacznie się gotować wsypać kaszkę mannę. Gotować 1-2 minuty i cały czas mieszać aby się nie przypaliła. Do przestudzonej masy dodać aromat rumowy i miękkie masło. Całość połączyć ubijając mikserem.

  3. W blaszce, w której piekło się ciasto, położyć pierwszą część i posmarować powidłami. Na to wystudzony krem z kaszy manny. Potem kolejny blat upieczonego ciasta. Powtórzyć czynność z powidłami i kremem. Ciasto powinno być przełożone trzy razy.

  4. Na wierzch polewa z masła, kakao i cukru pudru. Zanim zastygnie posypać orzeszkami. Blaszkę z ciastem dać do lodówki na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń