Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik

Miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4908

Dodano:

Odsłon: 1578

Ciasto piernikowe, przekładane powidłami, nutellą i dwoma masami. Miodowniki z polewą czekoladową, wyszły bardzo pyszne.

Składniki

  • CIASTO:
  • -100 g.masła albo margaryny -100 g.miodu -3 jajka
  • -150 g. cukru -600 g. mąki -1,5 łyżeczki sody
  • -1/2 łyżeczki cynamonu -1 łyżka przypraw do piernika
  • DO POSMAROWANIA:
  • -powidła węgierkowe -280 g. -4 łyżki nutelli
  • MASA ORZECHOWA:
  • -100 g.masła -100 g. cukru pudru
  • -1 łyżka miodu -100 g.mielonych orzechów
  • MASA GRYSIKOWA:
  • -250 ml. mleka -2 czubate łyżki grysiku
  • -70 g. cukru -1 masła-2 łyżki soku z cytryny
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -6 łyżek cukru -2 łyżki kakao -ok.4 łyżki wody
  • -50 g.masła -50 g. gorzkiej czekolady
  • ESY-FLORESY:
  • -1 biała czekolada-100 g. -25 g. masła -1 łyżka mleka
  • DO POSYPANIA: -kokos
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło z miodem, rozpuścić i ostudzić.
    Jajka ubić z cukrem. Przesiać do jajek, mąkę,sodę i przyprawy. Mieszać łopatką dolewając masło z miodem.Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części.

  2. Każdą część rozwałkować na 2 blaszki (30x40),z papierem do pieczenia. Każdą piec w 175*,ok 10-12 min.

  3. Zaraz po upieczeniu,wyłożyć na deskę i pokroić na 4 równe pasy-po szerokości. Z dwóch blach, będzie 8 pasów

  4. masa orzechowa-Masło z cukrem i miodem, zmiksować. Dodać orzechy, wymieszać i podzielić na 2 części.

    masa grysikowa-Na mleku, ugotować grysik. Odstawić, dodać cukier, wymiesza i ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce grysiku, na koniec dodać sok z cytryny. Podzielić na 4 części.

    przełożenie:
    Dwa pasy ciasta 1 i 2, posmarować powidłami.To będą spody dwóch miodowników.
    Kolejne dwa 3 i 4 ,posmarować, masą orzechową.
    Ułożyć każdy,odwracając masą w stronę powideł.
    Resztę powideł wyłożyć na dwie góry, tych przełożonych pasów.
    Posmarować 5 i 6 pas, po 1/4 masy grysikowej.
    Odwrócić każdy w stronę powideł, tych przełożonych pasów.
    Góry posmarować po 2 łyżki nutelli.
    Ostatnie pasy 7 i 8 posmarować resztą kremu grysikowego.
    Przyłożyć kremem w stronę nutelli.

  5. Każdy miodownik, zafoliować i zostawić w kuchni.(muszą zmięknąć)

  6. polewa-Wymieszać cukier z kakao i wodą na gęstą papkę.Wstawić miseczkę nad parą i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło i czekoladę w kostkach.Mieszać do rozpuszczenia. Ciepłą posmarować dwa miodowniki.

  7. Białą czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem i masłem nad parą.
    Polać pasami po miodownikach. Zaraz końcem łyżeczki,
    poprzeciągać w prawo i lewo, tworząc wzorek.
    Wokół posypać kokosem i schłodzić.

  8. Kroić w 1,5 cm. plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń