Do góry

Dodatki Przepis na:

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1678

Dodano:

Odsłon: 59776

Młoda kapusta należy do obowiązkowych dań wiosennych w naszym domu. Wczoraj ugotowałam młodą kapustę z dodatkiem dużej ilości koperku, z delikatna zasmażką z mąki i z boczkiem. Ta wersja kapusty jest niezwykle smaczna. Może być jadana solo, z chlebem, albo jako dodatek do dań mięsnych. Ja podałam ją z kotletem schabowym i młodymi ziemniaczkami. Wszystko pasowało do siebie idealnie. A kapusta była chrupka, bo w tej wersji nie powinna się przegotować, więc gotujemy ją niedługo. A teraz szczegóły ...

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 10 - 15 dkg chudego boczku ( ja daje pieczony lub gotowany, ale bez żadnej ziołowej posypki - naturalny )
  • 1 - 1,5 łyżki mąki
  • 0,5 - 1 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy główkę na 4 części

  2. Każdą część szatkujemy, ale w niezbyt cienkie paseczki

  3. Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka, przesypujemy delikatnie solą i zalewamy wodą

  4. Gotujemy ok 8 - 10 minut, kilka razy mieszając. Po tym czasie kapustę można odstawić z ognia

  5. W czasie gotowania kapusty przygotowujemy boczek: kroimy go w drobna kostkę i wytapiamy na patelni

  6. Przyrumienione kawałki boczku wyławiamy z patelni i przekładamy do garnka, a na wytopionym tłuszczu robimy zasmażkę z mąki ( nie rumienimy jej ). Jeśli boczek był zbyt tłusty i tłuszczu jest zbyt dużo odlewamy jego część, zostawiając go ok 2 łyżek. Dosypujemy mąkę i chwile razem smażymy

  7. Następnie mąkę przekładamy do wysokiego naczynia i dolewamy płyn spod kapusty. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja robię to za pomocą trzepaczki rózgowej i uzyskuję gładki płyn

  8. Płyn wlewamy do kapusty, mieszamy, wszystko zagotowujemy i chwile razem gotujemy

  9. Następnie kapustę dosalamy, doprawiamy pieprzem i dodajemy cały ( mały) pęczek posiekanego drobno koperku

  10. Chwilkę razem gotujemy

  11. Podajemy solo lub jako dodatek do mięs i młodych ziemniaków. Najbardziej smakuje z kotletem schabowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń