Do góry

Dania główne Przepis na:

Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym

Przepis dnia 2017-06-10
Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym

Autor:

Przepisów i artykułów: 820 Ocena: 15886

Dodano:

Odsłon: 14631

Malutkie młode ziemniaczki pieczone w occie balsamicznym, pyszne. Podałem z sałatą. Mogą być samodzielną potrawą, albo dodatkiem do innego dania. Przepis wg. Szymona Kubickiego.

Składniki

  • 500 g małych młodych ziemniaków
  • ocet balsamiczny (porzadny chlust)
  • oliwa extra virgine
  • sok z cytryny
  • łyżka świeżych listków rozmarynu
  • 2 łyżeczki owoców kopru włoskiego
  • suszone listki szałwii
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorowałem, osuszyłem. Do miski wlałem ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę. Wrzuciłem ziemniaki. Dodałem przyprawy, koper włoski, roztarte listki szałwii i posiekany rozmaryn. Dokładnie wymieszałem wszystkie składniki, przełożyłem do żaroodpornej formy.
    Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 stopni C., zapiekałem ok. 60 minut ( czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, ja kupiłem bardzo małe ).
    Gdy wierzch ziemniaków zacznie się rumienić, przykryłem naczynie folią aluminiową ( na 20 minut przed końcem pieczenia).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 09 czerwca 2017 Bardzo spodobał nam się ten przepis, dlatego zamieściliśmy go w naszym zestawieniu - https://smaker.pl/newsy-10-pomyslow-na-mlode-ziemniaki,1899766,a,.html
Dzięki za świetną inspirację! :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 06 czerwca 2017 Cudowne i aromatyczne <3 Palce lizać :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń