Do góry

Przekąski Przepis na:

Mój chlebek

Mój chlebek

Autor: gvlba

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 2284

Dodano: 04.02.2010

Odsłon: 7408

Najlepszy jest chlebek własnej roboty.Ja uwielbiam jeszcze cieplutki posmarowany masłem.PYYYCHA

Składniki

  • 0,5kg mąki przennej lub razowej, 2 płaski łyżki cukru
  • czubata łyżka soli, 2 łyżki oleju
  • 5 dag drożdzy, 0,5 litra cieplej wody
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuść w wodzie z dodatkiem 2 lyżek mąki.Odstawic na ok 10 min w cieple miejsce. W misce wymieszaj wszystkie składniki(pozostałą mąke,cukier,olej,sól i reszte wody) i zalac je rozczynem z drożdzy. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było śladów mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.. Piec w temp. 180 st. przez 45-50 min, aż skórka będzie złota. .

  2. Do ciasta można dodac tagże słonecznik,siemie lniane,otręby,czy co kto lubi.Będzie pyszne

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tunka 15 lutego 2013 Witam,ja również zrobiłam chlebek i zdecydowanie jest za dużo soli myślę że dwie dobre szczypty jak się da to zdecydowanie wystarczy,jednak chlebus jest pyyszny:)właśnie robię drugi raz ,dzięki za świetny i szybki przepis,pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amelka4 24 sierpnia 2010 Witam wczoraj zrobiłam chlebek:))) przepyszny , fakt łyżka soli to za dużo ale i tak moim pociechom smakował :)) dodaje przepis do ulubionych , pozdrawiam:))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 08 lutego 2010 Ta czubata lyzka soli zupelnie mi zrujnowala twoj chlebek, nastepnym razem dodam lyzeczke i bedzie super. Mysle ze nawet zrobie z niego "niby"chalke, dodam wiecej cukru i rodzynki :) Zgadzam sie, jak byl goracy to sie rozlatywal ale po przestygnieciu dobrze sie kroi. Rowniez swietnie sie nadaje na tosty francuskie, ktore mam w przepisach :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 08 lutego 2010 może gdybuy dodać do ciasta odrobinę oliwy ( lub oleju) - wtedy nie powinien sie rozlatywać

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 05 lutego 2010 pamiętam jak moja babcia piekła chleb w piecu opalanym drzewem takiego smaku już sie nie uzyska ale chętnie wypróbuje twój przepis bo chlebuś wyglada nieżle

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monika28081986 05 lutego 2010 Nie wiem dlaczego ale chlebek sie rozlatuje:( Nie można z niego zrobic kanapki:( W smaku jest bardzo dobry. Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

furio 04 lutego 2010 będzie w ulubionych! a może ktoś ma przepis na chleb razowy???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 04 lutego 2010 Zapach pieczonego chleba jest najwspanialszy. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 04 lutego 2010 Zapach pieczonego chleba jest jednym z najwspanialszych. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń