Do góry

Dania główne Przepis na:

moja wersja lecza

moja wersja lecza

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 132

Dodano:

Odsłon: 5657

paprykowe (jak sama nazwa wskazuje) i ostre :)

Składniki

  • kielbasa podwawelska, 2 laski
  • różnokolorowe papryki, 8
  • średniej wielkości dojrzałe pomidory, 8
  • KIEŁBASA PODWAWELSKA, 2 laski
  • 3-4centymetrowy kawałek wędzonego boczku
  • średnie cebule, 3
  • papryczki chilli, 2
  • sładka papryka w proszku, pół opakowania
  • ostra papryka w proszku, łyzeczka
  • rozmaryn, tymianek, po pół łyżeczki
  • sól, pieprz, do smaku
  • ziele angielskie, 6 ziarenek
  • mały słoik koncentratu pomidorowego pudliszki
  • Śmietana 30%, pół szklanki
  • liście laurowe, 2
  • oliwa, 1-2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. w sporym garnku na oliwie podsmazamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy pokryjoną kielbasę. w trakcie smażenia obieramy i kroimy cebule i je także dodajemy i chwilę podsmażamy.

  2. z papryk pozbywamy się nasionek, kroimi je i dodajemy do kiełbasy, boczku i cebuli. następnie siekamy papryczki chilli i je także dodajemy do garnka (ja lubię kiedy leczo jest pikantne więc nie pozbywam się nasionek)

  3. sparzamy pomidory, pozbywamy się szypułek i dodajemy je do garnka lekko je rozgniatając (w trakcie gotowania i tak sie rozpadną). dodajemy obie sproszkowane papryki, rozmaryn, tymianek, liście laurowe, ziela angielskie, pieprz i dosalamy. gotujemy ok 30 minut (jeśli konsystencja jest zbyt gęsta podlewamy wodą).

  4. dodajemy cały koncentrat pomidorowy, gotujemy ok 15 minut, po czym dodajemy śmietanę, zagotowujemy i gotowe :) podajemy z chlebem. smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Goblinek 15 sierpnia 2010 Lubię takie jednogarnkowe dania. Mniam! Dodałabym może tylko więcej koncentratu, żeby miało bardziej apetyczny kolor.

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń