Do góry

Przetwory Przepis na:

Moje leczo do słoika

Moje leczo do słoika

Autor: asia67

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 2415

Dodano: 10.10.2017

Odsłon: 934

zimą wykorzystuję je jako sos do makaronu, można dodać smażony filet z kurczaka albo jako dodatek do drugiego dania, nie dodaję zbyt dużo przypraw, ziołami doprawiam przed podaniem bo ich dodatek zależy od rodzaju przygotowywanej potrawy

Składniki

  • papryka ok 2 kg
  • cukinia ok 50 dag
  • marchew 2-3 szt
  • kawałek selera
  • cebula 2-3 szt
  • czosnek 1 główka
  • pomidory 1 kg
  • olej
  • sól, pieprz, sos sojowy, kurkuma
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. paprykę pokroić w kostkę, cukinię obrać i też pokroić w kostkę, cebulę w krążki, marchew i seler zetrzeć na grubej tarce, czosnek posiekać,
    2. rozgrzać olej, poddusić cebule i czosnek, dodać marchewkę i selera, dodać sos sojowy, dusić chwilę, dodać paprykę, cukinie, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, dodać sól, pieprz i kurkumę dusić aż warzywa zmiękną, jeśli jest mało pomidorowo można dodać koncentratu pomidorowego
    3. leczo przełożyć do słoików, pasteryzować 20-25 min,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń