Do góry

Dodatki Przepis na:

Moje pierogi drożdżowe

Moje pierogi drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 674

Trzy pierogi, które uwielbiają moi domownicy, bez nich Święta nie są świąteczne :)

Składniki

  • NA CIASTO:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 paczka masła
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 jajko do posmarowania pierogów
  • 40 g drożdży (z instant lub suszonych też wychodzą)
  • NA FARSZ:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 15 dag suszonych grzybów
  • 2-3 średnie cebule
  • Sól
  • pieprz
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek angielskiego ziela
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz:

    Dwa dni wcześniej, zanim zaczniesz robić pierogi, umyj grzyby i zalej je wodą na noc.
    - Następnego dnia ugotuj (1 godz.), Odcedź zostawiając w grzybach trochę wywaru (1 szklanka), resztę wywaru możesz wykorzystać do zupy grzybowej lub zamrozić.
    - Ugotuj też w drugim garnku wypłukaną kapustę kiszoną z listkami laurowymi i ziarnkami ziela angielskiego (1 godz). Odcedź na sicie, odciśnij, usuń listki laurowe i ziele.
    - Cebule posiekaj i zeszklij na oleju
    - Połącz kapustę i grzyby (bez wywaru) + cebulę
    - Kapustę, grzyby i cebulę przepuść przez maszynkę, albo posiekaj drobno.
    - Wrzuć z powrotem do garnka lub dużej patelni daj 2 łyżki oleju i szklankę wywaru z grzybów, przypraw solą, pieprzem, smaż by wszystko się połączyło a sos zredukował. Farsz ma zostać wilgotny ale zwięzły.
    - Gdy farsz ostygnie, możesz tego dnia robić już pierogi, ja zwykle odstawiam farsz do lodówki (by przegryzły się wszystkie smaki) i pierogi lepię następnego dnia.

  2. Ciasto
    Ostatniego dnia zrób ciasto (artykuły powinny być wyjęte z lodówki wcześnie, by osiągnąć pokojową temperaturę):
    - drożdże rozkrusz, dodaj je do śmietany, dosyp pół łyżeczki cukru i odstaw, żeby zaczęły rosnąć. (z drożdżami instant lub suszonymi zrób tak, jak mówi przepis)
    - Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, sól i rękoma połącz składniki, zwykle robi się żwirek.
    - Dodaj mieszankę śmietanową z drożdżami, wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto.
    - Przykryj i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce, by ciasto odpoczęło.
    - Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    - Ciasto cienko rozwałkuj, powycinaj kółka, pośrodku każdego ułóż porcję farszu. Dokładnie zlep brzegi, formując pierożki.
    - Posmaruj pierogi roztrzepanym jajkiem.
    - Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się przyrumienią, będą złote.

    Podawaj do czerwonego barszczu, do zupy grzybowej, albo jako osobną potrawę.

    W zeszłym roku zrobiłam dla dzieci dodatkowy farsz (dzieci grzybów jeść nie powinny) z pół kilograma kapusty kiszonej, 1 cebuli i 10 szt. śliwek suszonych, łyżki słodkiej papryki suszonej, wnuczki zajadały się :) .

    Pierogi możesz zamrozić i opiekać przed podaniem.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń