Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki dyniowe z czekoladą

Muffinki dyniowe z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1353

Dodano:

Odsłon: 1317

Muffunki dyniowe robią u nas ostatnio furorę, dlatego też jeżeli po halloweenowych szaleństwach przetrwała u Was jakaś pękata dynia, bądź też purée dyniowe koniecznie zróbcie te urocze, soczyście pomarańczowe, piegowate maleństwa. Nie pożałujecie, babeczki są delikatne, mięciutkie i bardzo aromatyczne.

Składniki

  • 1 szklanka (250 ml) purée z dyni
  • 1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego
  • 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Formę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.

    RADA: Zamiast gotowych papilotek do babeczek z powodzeniem do wyłożenia foremek można użyć małych, kwadratowych kawałków papieru do pieczenia, jak na zdjęciach.

    2) W jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.

    3) W drugiej misce wymieszać : purée z dyni, jajka, cukier trzcinowy oraz olej.

    4) Następnie dodać przygotowaną mieszankę z mąką do mokrych składników i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki będą twarde).

    5) Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości).

    6) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka.

    7) Gotowe babeczki wystudzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń