Do góry

Desery Przepis na:

Muffiny z jogurtem

Muffiny z jogurtem

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 154

Dodano:

Odsłon: 5054

Ciasta na muffiny nie trzeba (a nawet nie powinno się) mieszać zbyt dokładnie. Powinno być lekko grudkowate, inaczej babeczki wyjdą nam zbyt zbite i twarde.

Składniki

  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 330 g jogurtu o smaku brzoskwini i mango
  • 2 jaja
  • szczypta soli
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do niewielkiego rondelka przełóż masło i miód, podgrzewaj, aż się rozpuszczą, a następnie odstaw do ostudzenia. Jajka roztrzep z jogurtem. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, zrób w środku dołek i wlej masło z miodem oraz jogurt z jajkami. Całość wymieszaj, by połączyć składniki, jednak nie mieszaj zbyt długo, ponieważ masa powinna być grudkowata. Foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i wypełnij gotowym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 min lub do chwili, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika, odczekaj około 5 min i delikatnie wyjmij muffinki, po czym przełóż je na metalową kratkę, aby wystygły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Helcia86 07 października 2015 Fajny przepis, na pewno wypróbuję :)
Z takiej ilości składników ile wychodzi sztuk?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń