Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne na ciepło, pyszne na zimno, pyszne po odgrzaniu. Na śniadanie, na obiad, na przekąskę. Jako dodatek lub główny bohater.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Sezam prażymy na suchej patelni do zrumienienia, często mieszając i potrząsając patelnią, by się nie przypalił. Gdy wyda charakterystyczny słodko-orzechowy zapach, zdejmujemy z ognia i odstawiamy ziarna do przestudzenia. Jeśli używamy parmezanu nieotartego, ścieramy go na tarce o drobnych oczkach.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, pieprz oraz suszone zioła. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy parmezan oraz sezam i ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.
Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinkę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że muffiny są upieczone.