Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Muffiny z szynką i rozmarynem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2702
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 102
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2702
Składniki
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Wystudź. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Szynkę pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz posiekany rozmaryn, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajko, rozmąć trzepaczką lub zmiksuj. Wlej olej oraz maślankę, dodaj musztardę, szynkę, cebulę oraz starty ser, wymieszaj. Mokre dodaj do suchych. Wymieszaj łyżką niezbyt długo, aby tylko się połączyły.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj olejem, wysyp bułką tartą i napełnij ciastem do 3 wysokości. Piecz w temp. 190°C przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Rada: Aby cieszyć się smakiem i aromatem ziół przez cały rok warto je ususzyć. Zerwane zioła zwiąż w luźne bukieciki i powieś górą do dołu w zacienionym, ale przewiewnym miejscu. Temperatura suszenia nie powinna przekroczyć 35°C.
50 minut Sztuka: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie