Do góry

Przetwory Przepis na:

Mus jabłkowy najprostszy

Mus jabłkowy najprostszy

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 1252

Dodano: 16.11.2016

Odsłon: 1552

Długo sie wahałam przed podaniem tu tak prostej receptury. No, ale nie każdy przecież jest doświadczonym kucharzem i przetwórcą, więc moze komuś się przyda?

Składniki

  • jabłka, najlepiej kwaśne i łatwo rozpadające się - antonówki, renety
  • opcjonalnie cukier do smaku
  • opcjonalnie sól do smaku
  • opcjonalnie ulubione przyprawy - cynamon, goździki, gałak muszkatołowa, kardamon
  • woda
  • sok z cytryny, ewentualnie kwasek cytrynowy do skropienia ciemniejących jabłek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka należy umyć i obrać ze skórki. Obierki warto zostawić, wkrótce zamieszczę pomysł na ich wykorzystanie. Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki.

  2. Rozdrobnione jabłka umieścić w dużym garnku, można je skropić cytryną, żeby nie sciemniały (antonówki i szare renety nie ciemnieją, z innymi odmianami jabłek bywa różnie). Dodać trochę wody (na 4 kg obranych już jabłek używam 1 szklankę wody), zagotować i podgrzewac na małym ogniu, aż cząstki owoców się rozpadną.

  3. Ja do takiego najprostszego musu zazwyczaj nie dodaję cukru. Dzięki temu uzyskuję produkt uniwersalny, łatwy do zastosowania na słodko, na słono i na ostro, a także podczas diety. Jeśli jednak lubisz słodki mus jabłkowy i od razu taki chcesz zrobić – dodaj cukru tyle, aby uzyskać ulubiony smak. Warto słodycz "podrasować" również niewielkim dodatkiem soli.

  4. Można pozostawić mus jabłkowy w takiej nie do końca gładkiej formie, ale można go również zmiksować - zależnie od preferencji.

  5. Ewentualnie można również takie prażone jabłka przyprawić ulubionymi dodatkami aromatycznymi - cynamonem, kardamonem, goździkami czy gałką muszkatołową - wszystko zależy od upodobań smakowych i przeznaczenia musu. Ja wolę nie przyprawiać go przed pasteryzacją w słoikach, bo wtedy uzyskuję bardzo uniwersalny mus.

  6. Gotowy mus jabłkowy umieścić w słoikach i zapasteryzować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń