Do góry

Dania główne Przepis na:

Musakas (kuchnia Grecka -oryginał)

Musakas (kuchnia Grecka -oryginał)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 139

Przepis z kuchni Greckiej

Składniki

  • BESZAMEL (SOS) 8 łyżek(do zupy) mąki 3łyżki masła
  • sól,pieprz,gałka muszkatołowa
  • 4 filiżanki gorącego mleka 2jajka
  • MUSAKAS 3 duże bakłażany 1kg ziemniaków
  • 1średnia cebula 1kg mielonego(można pomieszać pół na pół)
  • 1/2 filiżanki białego wina 1/2 filiżanki oleju z oliwek
  • 2 duże soczyste pomidory zielona pietruszka
  • sól,pieprz olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte bakłażany zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku aż będą miękkie

    obrane ziemniaki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju(na patelni)

    podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulkę i dodajemy mielone mięso

    jak się podsmaży dodajemy wino,drobno pokrojoną pietruszkę,sól,pieprz i dusimy dalej około15-20 min.

    podsmażone ziemniaki wykładamy na brytfankę i lekko solimy ,wykładamy na nie mięso równomiernie rozkładając

    bakłażany kroimy w zdłóż na plastry i układamy na mięsie lekko soląc(nie przesolić)całość zalewamy beszamelem

    wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika na około 30-40min.

  2. BESZAMEL

    W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając do uzyskania jednolitej masy bez grudek(w razie potrzeby dodać masła)

    zmniejszamy ogień i dodajemy stopniowo gorące mleko ciągle mieszając żeby się nie zważyło

    ciągle mieszając gotujemy aż do zgęstnienia dodając sól pieprz i gałkę muszkatołową

    kiedy sos zgęstnieje dodajemy dobrze rozbite jajka



    Życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń