Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziane bataty

Nadziane bataty

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 227

Dodano:

Odsłon: 217

Przepyszne, pełne smaku połówki batatów. Słodkawe, lekko sezamowe danie, idealne na wegetariański obiad. Do podania proponuję delikatny sos jogurtowy.

Składniki

  • 2 bataty
  • 200 g ciecierzycy (może być z puszki lub ze słoika, ale polecam ugotowaną samemu)
  • 1 duży pomidor lub kilka małych pomidorków
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 4 łyżeczki tahini (można zastąpić masłem orzechowym, ale smak będzie nieco inny)
  • pietruszka
  • Sos:
  • 200 g gęstego jogurtu
  • posiekany szczypiorek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bataty przekroić na pół, posmarować 1 łyżką oleju, ułożyć na blaszce skórką do dołu. Posypać szczyptą soli i pieprzu. Piec w 180°C przez ok. 50 min.
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekany czosnek, dodać pokrojonego pomidora lub pomidorki, podsmażyć. Dodać curry, zioła i sól do smaku. Wsypać ciecierzycę.
    Wymieszać składniki na sos.
    Z upieczonych batatów wydobyć część ze środka, tworząc miejsce na farsz. Środek z batatów dodać na patelnię, wymieszać i podgrzać, aby nadzienie było ciepłe.
    Bataty wypełnić farszem, przełożyć na talerz. Polać każdą połówkę tahini (po jednej łyżeczce), posypać pietruszką. Podawać z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń