Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, pełne smaku połówki batatów. Słodkawe, lekko sezamowe danie, idealne na wegetariański obiad. Do podania proponuję delikatny sos jogurtowy.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Bataty przekroić na pół, posmarować 1 łyżką oleju, ułożyć na blaszce skórką do dołu. Posypać szczyptą soli i pieprzu. Piec w 180°C przez ok. 50 min. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekany czosnek, dodać pokrojonego pomidora lub pomidorki, podsmażyć. Dodać curry, zioła i sól do smaku. Wsypać ciecierzycę. Wymieszać składniki na sos. Z upieczonych batatów wydobyć część ze środka, tworząc miejsce na farsz. Środek z batatów dodać na patelnię, wymieszać i podgrzać, aby nadzienie było ciepłe. Bataty wypełnić farszem, przełożyć na talerz. Polać każdą połówkę tahini (po jednej łyżeczce), posypać pietruszką. Podawać z sosem.