Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewane piersi kurczaka

Nadziewane piersi kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 10

Przepis wart wypróbowania: "Nadziewane piersi kurczaka"

Składniki

  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g piecza rek
  • 60 g szynki parmeńskiej
  • 100 g liści szpinaku
  • 60 ml oliwy
  • 50 g parmezanu
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 600 g piersi kurczaka
  • 50 g mąki tortowej
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 200 g ryżu
  • 200 g marynowanych cebulek
  • cukier
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż przelej zimną wodą, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Obierz cebule, czosnek, pieczarki i drobno je pokrój. Szynkę parmeńską (ewentualnie inną szynkę dojrzewającą) pokrój w paseczki, a szpinak poszatkuj. Na patelni rozgrzej część oliwy i zeszklij połowę cebuli. Dodaj pieczarki, szynkę, szpinak i podsmaż.

  2. Do mieszanki dodaj pokrojony czosnek, starty parmezan, bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Oczyść piersi kurczaka, umyj i osusz. Porozkrawaj je wzdłuż, ubij przez folię i posól. Nałóż na nie przygotowany farsz, zwiń w roladę i przewiąż nicią spożywczą. Później lekko obtocz w mące. Rozgrzej w rondelku resztę oliwy i ze wszystkich stron dobrze obsmaż rolady.

  3. Dodaj resztę cebuli i zeszklij. Następnie dodaj bulion i przecier. Przykryj i duś przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod sam koniec duszenia wsyp do sosu ryż, odsączone marynowane cebulki i gotuj przez ok. 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z sałatką warzywną.

  4. Czas: 70 min | Poziom: średni | 4 porcje, 400 kcal/porcja.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń