Do góry

Przetwory Przepis na:

Najlepsza wiśniówka polska

Najlepsza wiśniówka polska

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 223 Ocena: 1719

Dodano: 17.08.2016

Odsłon: 9086

Nalewka na chłodne zimowe wieczory

Składniki

  • kilogram (lub nieco więcej) wiśni, można wypestkować, ale część owoców zawsze musi być z pestkami
  • 4 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • 250 g. cukru
  • 1 litr alkoholu o mocy około 70% (lub 40%, jeśli chcesz uzyskać słabszy trunek)
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kilogram wiśni bez pestek (kilka owoców musi być z pestkami) wsyp do słoja, dodaj 4 goździki, kawałek cynamonu lub trochę wanilii, 25 dag cukru. Jeśli dysponujesz owocami z dzikiej wiśni - nie męcz się i nie dryluj ich. Użyj wiśni z pestkami!

  2. Zalej to litrem spirytusu o mocy 70%. Wymieszaj, szczelnie zamknij i przechowaj do 6 miesięcy. Następnie odcedź i zlej do butelek. Wiśniówka polska powinna dojrzewać jeszcze przynajmniej pół roku.

  3. Na zdrowie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń