Do góry

Dania główne Przepis na:

Najlepsze skrzydełka na świecie

Najlepsze skrzydełka na świecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 150

Dodano:

Odsłon: 556

Takie robiła moja mama, takie robię i ja. Zajmują trochę więcej czasu niż podczas klasycznej obróbki, ale nie wymagają uwagi i są NIESAMOWICIE smaczne! Polecam.

Składniki

  • Dwadzieścia skrzydełek z kurcząt
  • Dwie cebule
  • Przyprawy: natka pietruszki, zioła prowansalskie, czosnek, kurkuma, miód, pieprz cayenne, papryka słodka
  • Pół litra słabej herbaty czarnej (jedna torebka rozrobiona w połowie litra wody)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy miksturę: łyżeczkę natki pietruszki mieszamy z czubatą łyżką stołową ziół prowansalskich, łyżeczką sproszkowanego czosnku (lub ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę) i ćwiartką łyżeczki pieprzu cayenne. Do tak zmieszanych ziół dodajemy łyżkę stołową miodu i dwie łyżki oleju. Mieszamy.
    Myjemy i oczyszczamy skrzydełka z resztek piórek. Nic więcej z nich nie usuwamy. Dokładnie obtaczamy skrzydełka w marynacie.

  2. Zawczasu przygotowujemy czarną, słabą herbatę: jedną torebkę wkładamy do połowy litra gorącej wody. Dodajemy pełną łyżkę miodu lub trzy łyżeczki cukru. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok.
    Kroimy dwie cebule w drobną kostkę. Wrzucamy je na zimną patelnię, polewamy odrobiną oleju i posypujemy ćwiartką łyżeczki kurkumy (można również dodać połowę łyżeczki papryki słodkiej - jeszcze bardziej wzmocni smak). Stale mieszając, włączamy duży ogień i podsmażamy, uważając, by nie przypalić cebuli.

  3. Kiedy cebula się podsmaży, dorzucamy skrzydełka razem z marynatą. Dokładnie rozkładamy je na patelni - mogą leżeć dość ciasno, byle przylegały do rozgrzanej powierzchni. Podsmażamy je dobrze z obu stron, mieszając z cebulką. Gdy będą ładnie złote i intensywnie zrumienione, zalewamy je herbacianym wywarem i zmniejszamy ogień na mały.

  4. Dusimy skrzydełka bez przykrycia do momentu, aż zaczną się lekko rozpadać (ok. 30-45 minut), a płyn całkowicie wyparuje.

  5. Podajemy od razu z dowolnymi dodatkami. Najlepiej smakują z ziemniaczanym puree i surówką. Doskonale nadają się do ogrzewania na kolejny dzień.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń