Do góry

Dania główne Przepis na:

NALEŚNIKI BOLOGNESE

NALEŚNIKI BOLOGNESE

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 97

Dodano:

Odsłon: 82

Naleśniki bolognese to fantastyczny pomysł na syty obiad czy śniadanie. W prosty sposób zamienisz klasyczne spaghetti czy nudne naleśniki w pyszne zawijasy.

Składniki

  • FARSZ:
  • Mielone wołowe 400 g
  • Pasata pomidorowa 400 g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula biała
  • Sos sojowy jasny – 2 łyżki
  • Sos piri piri do smaku
  • Posiekana pietruszka – 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Oliwa / Olej
  • NALEŚNIKI:
  • Mleko 500 ml
  • Mąka 250 g
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Oliwa / Olej
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na naleśniki zmiksuj.

  2. Na patelnię wlej odrobinę oleju, rozprowadź poruszając patelnią.

  3. Wlewaj kolejno porcje ciasta i rozprowadzaj.

  4. Przerzucaj na drugą stronę, zarumień, przełóż na talerz.

  5. Powtarzaj czynność, do wykorzystania ciasta.

  6. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na rozgrzanych 2-3 łyżkach oliwy.

  7. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

  8. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj mięso.

  9. Mięso rozdrabniaj widelcem by uniknąć grudek i mieszaj wraz z cebulą i czosnkiem.

  10. Dopraw sosem sojowym jasnym, solą, sosem piri – piri.

  11. Całość zalej passatą pomidorową.

  12. Ponownie dopraw solą.

  13. Dodaj pietruszkę, wymieszaj.

  14. Duś na małym ogniu około 20 minut od czasu do czasu mieszając.

  15. Nakładaj porcje bolognese na naleśniki i roluj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń