Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki szpinakowe z brokułami

Naleśniki szpinakowe z brokułami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 77

Dodano:

Odsłon: 4271

puszyste, zielone naleśniki z pysznym nadzieniem

Składniki

  • naleśniki
  • mleko, szklanka
  • duże jajko, 1 szt
  • piwo jasne, 200 ml
  • mąka
  • szpinak (świeży lub mrożony), 100 g
  • sól, szczypta
  • pieprz, czosnek
  • nadzienie
  • brokuł (świeży lub mrożony), 500 g
  • pieczarki, 250 g
  • ser żółty, twardy, 200 g
  • sól, pieprz, sól
  • przyprawy
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od szpinaku. Na bardzo małej ilości masła, podsmażamy szpinak, dodajemy czosnek (mały ząbek). Po ok 5 min, (gdy szpinak zamrożony, troszkę dłużej) odstawiamy szpinak do wystygnięcia.

  2. Mieszamy składniki na naleśniki mikserem na najmniejszych obrotach. Nie podałem ilości mąki, ponieważ zawsze dodaję na oko, tak aby ciasto było odpowiednio gęste. Na koniec dodajemy przygotowany szpinak i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodanie piwa, powoduje, że ciasto wyjdzie puszyste.

  3. Pora na nadzienie. Gotujemy brokuła w małych różyczkach w parowarze, podobnie jak pieczarki. Kontrolujemy brokuła, żeby nie był za miękki. Po czym na rozgrzaną patelnię, wrzucamy brokuła razem z pokrojonymi pieczarkami i podsmażamy kilka minut, jednocześnie przyprawiając jak lubimy. Pod koniec dodajemy starty żółty ser i intensywnie mieszamy aż powstanie jednolita masa.

  4. Gorące nadzienie nakładamy na naleśniki i zawijamy (każdy znajdzie swój ulubiony sposób). Możemy posypać żółtym serem, ale najlepiej smakuje z sosem tatarskim.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 18 grudnia 2012 Rewelacyjny przepis! Muszę najpierw wypróbować, ale wątpię, żeby nie wyszedł. Jestem pewna, że tak przyrządzone wyjdzie świetnie! Pozdrawiam :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń