Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekkie naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, kurczakiem i twarogiem
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 121
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 121
Składniki
Filet oczyszczam, kroję w drobną kostkę, przyprawiam i mieszam z olejem. Patelnię rozgrzewam i krótko smażę mięso. Jest gotowe po chwili. Szpinak opłukuję, przekładam do garnka i zalewam mlekiem. Podgrzewam i duszę, do znacznego zmniejszenia objętości i sflaczenia. Solę i pieprzę. Łączę z kurczakiem. Twaróg mieszam z jogurtem greckim, solę, pieprzę dodaję zioła. Przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Sezam prażę na suchej patelni. Wszystkie składniki farszu łączę. Przyprawiam, jeśli trzeba /mi zawsze brakuje soli, ale staram się… nie - w sumie to zawsze dodatkowo solę/. Odstawiam na bok. Jaja rozkłócam z mlekiem, dodaję olej i przyprawy. Mieszam z przesianą mąką do uzyskania jednolitej masy. Patelnię non-stick rozgrzewam i smażę cienkie placki. Odkładam na gorący talerz i trzymam te już usmażone pod folią aluminiową, żeby nie ostygły. Na usmażone naleśniki nakładam farsz. Zawijam. Jeśli poszło wyjątkowo wolno, to podgrzewam. Jeśli nie /tym razem się udało/, ozdabiam kiełkami i podaję.