Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z mąki żytniej razowej

Naleśniki z mąki żytniej razowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 63

Wypróbowany przepis na "Naleśniki z mąki żytniej razowej"

Składniki

  • 700 g mąki żytniej razowej
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego
  • olej roślinny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 3,50 zł

  2. Miksujemy jajka z przyprawami, koncentratem pomidorowym, mlekiem i wodą. Dodajemy mąkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

  3. Naleśniki smażymy na rozgrzanej, nasmarowanej olejem patelni.

  4. Razowe naleśniki podaje się z pikantnymi farszami. Na przykład z chrzanowym, który powstaje z 200 g serka śmietankowego zmiksowanego z 2 łyżeczkami chrzanu, 1 łyżeczką soku z cytryny, szczyptą soli i szczyptą białego pieprzu świeżo zmielonego.

  5. Serem smarujemy naleśniki, składamy; w środek każdego można włożyć kawałek wędzonego łososia. Podajemy na liściach sałaty z cząstkami pomidorów i koperkiem.

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 135 kcal Białko 7,8 g/Tłuszcz 6,6 g/Węglowodany 11 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń