Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki z rybą i szpinakiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 264
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 264
Składniki
Ciasto: do mąki wlej wodę, mleko, olej, wbij jajko. Dodaj sól i zmiksuj . Usmaż cienkie naleśniki.
Szpinak rozmroź, odparuj na patelni. Przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Wymieszaj i ostudź.
Filety rybne pokrój na małe kawałki, oprósz solą oraz pieprzem. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Ostudź, rozdrobnij widelcem i wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj pokruszoną fetę, jeszcze raz wymieszaj i przypraw do smaku.
Farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w ruloniki. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż w nim naleśniki. Wierzch potrawy polej łyżką stopionego masła. Wstaw naczynie do piekarnika. Zapiekaj około 10 minut w temp. 180°C. Podaj gorące udekorowane pomidorkami koktajlowymi oraz bazylią.
Do farszu możesz użyć filetów z dowolnej ryby morskiej albo słodkowodnej. Zamiast sera feta możesz wykorzystać resztki kwaśnego twarogu. Wówczas musisz tylko trochę bardziej przyprawić farsz, aby miał pikantny smak.
Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.Źródło: Takie jest życie