Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki z serem i musem ze świeżch truskawek PRAWDZIWE NAJLEPSZE

Naleśniki z serem i musem ze świeżch truskawek PRAWDZIWE NAJLEPSZE

Autor: rogulski

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 3

Dodano: 14.06.2017

Odsłon: 895

Fantastyczne naleśniki z nadzieniem z białego sera, polane musem truskawkowym. Kapitalny obiad na słodko dla najmłodszych i nie tylko. W przepisie małe triki, żeby żaden naleśnik nie przywarł!

Składniki

  • mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka
  • mleko 1,5% - 1 szklanka
  • woda niegazowana - 1/3 szklanki
  • miękkie masło - 1 łyżeczka
  • sól do smaku - szczypta
  • jakjo do ciasta nalesnikowego - 1 średnie
  • biały ser twarogowy - najlepiej z kostki na wagę - 25 dag
  • żółtko jaja kurzego - 2 sztuki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • masło (najlepiej klarowane) do smażenia - 1 łyżka stołowa
  • słonina w kawałku do smarowania patelni - ok. 1 dag
  • świeże lub mrożone (to poza sezonem) truskawki - 20 dag
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto naleśnikowe.
    Do pojemnika miksera (lub miseczki jakiejś, jak wolisz trzepaczką ;) ) wlej mleko, dodaj mąkę, wodę niegazowaną, jajko i - ważne - łyżeczkę miękkiego masła. Wszystko przypraw bardzo delikatnie szczyptą soli.
    Staraj się, aby składniki (mleko, jajko, woda) nie były prosto z lodówki. I wymieszaj to mikserem albo czym innym do uzyskania jednolitej konsystencji rzadkiej śmietany. Odstaw to na 15-20 min dla uspokojenia i odpowietrzenia.
    Dodatek masła sprawi, że naleśniki będą delikatne i nie będą przywierać do patelni - nawet ten słynny pierwszy ;)

  2. Smażenie naleśników
    Rozgrzej suchą patelnię na palniku. Posmaruj dokładnie jej powierzchnię kostką słoniny, najlepiej nabitej na widelec, co uchroni Cię przed poparzeniem ;). Taki sposób natłuszczenia patelni spowoduje, ze warstewka tłuszczu będzie minimalna i tłuszcz nie będzie wsiąkał w ciasto naleśnikowe. A ze względu na to, że tłuszcz ze słoninki ma wysoką temperaturę dymienia - masz pewność, że nie wytworzą się przy smażeniu szkodliwe związki. Tak a 'propos: taka minimalna dawka cholesterolu ze słoninki na pewno Ci nie zaszkodzi.
    Na natłuszczoną słoninką patelnię wylej tyle ciasta, aby cienką warstewkę dało się rozprowadzić okrężnym ruchem patelni po jej całym dnie.
    Z podanych proporcji otrzymasz 6-8 placków naleśnikowych.

  3. Przygotowanie nadzienia
    Biały ser rozdrobnij widelcem, dodaj cukier, dwa żółtka i wymieszaj dokładnie do uzyskania takiej drobno grudkowej, jednolitej konsystencji.
    Tak przy okazji - jeśli boisz się salmonelli - zalej jajka przed użyciem wrzątkiem. Bakterie salmonelli - jeśli są - to są na skorupce jajka, wnętrze jest zawsze czyste. I giną w temperaturze coś koło 55 czy 60 stopni.
    Taki sposób zapewni Ci bezpieczeństwo, jeśli nie masz jajek z pewnego i znanego Ci źródła.

  4. Przygotowanie i podanie naleśników
    Przygotowany farsz podziel sobie umownie na ilość naleśników, jaka wyszła Ci z Twojego ciasta. Na każdy naleśnik, na brzegu placka nakładaj porcję uformowaną w kształcie wałeczka i zawijaj ją w ten placek.
    Zrolowane naleśniki posmaż na klarowanym maśle do uzyskania lekko chrupiącej, złotej skorupki.
    Gorące naleśniki polej musem przygotowanym z rozdrobnionych i posłodzonych truskawek.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 15 czerwca Naleśniki pod każdą postacią są przez moje wnuczki uwielbiane,dodatkowo z tym musem hmm wyglądają smakowicie :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gaja11 14 czerwca Lubię naleśniki, ale ze świeŻym musem jeszcze nie robiłam. Ale spróbuję :)) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń