Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Tym razem wersja bardziej śniadaniowa lub na słodki obiad :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 218
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 218
Składniki
Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy dokładnie w misce do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - w razie potrzeby można dodać trochę mleka lub trochę mąki. Naleśniki najlepiej usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Nadzienie: Do miseczki przekładamy składniki na nadzienie i dokładnie mieszamy widelcem na gładką masę. Następnie smarujemy nią smażone na bieżąco naleśniki i składamy je wg uznania.
Sos pomarańczowy: Na patelni rozpuszczamy masło. Dolewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy oraz cukier. Całość podgrzewamy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Naleśniki polewamy sosem i można podawać :) Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Do takiej ilości ciasta naleśnikowego można dodać łyżeczkę proszku dopieczenia lub sody. Naleśniki będą wtedy bardziej "puszyste" :-) Pod koniec grzania sosu, na patelnię można ułożyć już naleśniki - przejdą one wtedy bardziej intensywnie aromatem pomarańczowym. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)