Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśnikowe rożki z szynką"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1055
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1055
Składniki
Mąkę zmiksuj na gładko z jajkami, mlekiem oraz wodą. Ciasto naleśnikowe lekko posól. Odstaw pod przykryciem na ok. 20 minut, aby mąka spęczniała.
Szynkę pokrój w kosteczkę. Twarożek przypraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj z wędliną. Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, zamiast twarogu użyj sera feta, a do nadzienia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane oregano albo dymki pokrojone w kosteczkę. Roszponkę opłucz, listki osusz.
Ocet jabłkowy wymieszaj z solą oraz pieprzem. Dodaj miód i musztardę. Wlej cienkim strumieniem 3-4 łyżki oleju. Trzepaczką ubij gęsty sos winegret. Na dużej patelni rozgrzej porcjami pozostały olej. Wylewaj porcje przygotowanego ciasta.
Usmaż cienkie naleśniki (zajmie to ok. 10 minut). Posmaruj je nadzieniem z twarogu. Złóż, uformuj rożki.
Gotowe naleśniki ułóż na talerzach. Obłóż roszponką. Listki sałaty tuż przed podaniem skrop winegretem miodowo-musztardowym.Źródło: Naj