Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka imbirowa

Nalewka imbirowa

Autor: EWAM45

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2075

Dodano: 09.10.2015

Odsłon: 8197

Nadchodzą jesienne i wkrótce zimowe dni. Powinniśmy zadbać o nasze zdrowie. Od czasu do czasu rozgrzać się gorącą herbatą lub czymś mocniejszym. Proponuję przygotowanie nalewki imbirowej.

Składniki

  • 10 dag korzenia świeżego imbiru
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 2 cytryny
  • 0,75 l wódki najlepiej 45 %
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Nalewkę przygotowujemy w dużym słoju, który należy dobrze wyparzyć wrzątkiem.

    Imbir myjemy i ze skórką kroimy na cienkie paski.

    Cytrynę sparzmy i kroimy w ósemki.

    Do słoja wrzucamy wszystkie składniki , wlewamy miód i zalewamy alkoholem.

    Słój dokładnie zakręcamy i odstawiamy na ok. 8 tygodni, od czasu do czasu wstrząsamy słojem.

    Po ośmiu tygodniach, nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy. Rozlewamy do butelek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń