Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka Smorodinówka

Nalewka Smorodinówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1892 Ocena: 43439

Dodano:

Odsłon: 10010

To nalewka z czarnych porzeczek z dodatkiem cynamonu i goździków. Na zimowe wieczory jak znalazł.

Składniki

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • szklanka cukru
  • łyżka miodu (lipowego lub wielokwiatowego)
  • laska wanilii
  • kora cynamonu (1-2 cm)
  • 3 goździki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce czyścimy ,płuczemy ,osączamy i zalewamy pomieszanym alkoholem ,dodajemy przyprawy i niestety odstawiamy na 6 tygodni do macerowania. Po tym czasie nalew zlewamy ,a owoce zasypujemy cukrem i dodajemy miód. Po tygodniu uzyskany syrop mieszamy z nalewką ,przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pół roku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Udziec 21 lipca 2014 już dzwonię do żony niech zabiera się do dzieła:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 17 lipca 2014 Nie piłam, chociaż słyszałam o walorach smakowych tej nalewki, zastanawiam się również, czy nie wpadniemy w ,,nałóg" przy takim tegorocznym urodzaju nalewek?:))) Odpowiedzi: 9 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 17 lipca 2014 Przewspaniała - czarna porzeczka, wanilia, cynamon, goździki... Wyobrażam sobie ten przepyszny smak i cudowny aromat :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń