Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka na owocach czerwonej porzeczki, super smak. Polecam :) Im starsza tym lepsza. Do picia podajemy schłodzoną.
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2190
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 949
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23108
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2190
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 949
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23108
Składniki
Wymyte owoce umieszczamy w 3 litrowym słoju.
Zalewamy alkoholem. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy na 8 tygodni do maceracji. Od czasu do czasu musimy zamieszać słojem. Po upływie 8 tygodni zlewamy wytrawny nalew, owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie. Codziennie mieszamy słojem żeby rozpuścił się całkowicie cukier. Po upływie 14 dni zlewamy nalew słodki przez kilka warstw gazy, odciskamy nalew z owoców. Łączymy nalew wytrawny, wcześniej zlany z nalewem słodkim. Nalewkę wlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce. Po 6 miesiącach nalewka sklaruje się,musimy delikatnie zlać ją z butelek, nie naruszając osadu jaki powstał na dnie butelek. Ja podczas dłuższego dojrzewania kilka razy zlewam delikatnie nalewkę, gdyż po jakimś czasie ponownie troszkę osadu powstanie. Nalewka jest najsmaczniejsza minimum po roku dojrzewania, podana schłodzona.