Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka z jabłek

Nalewka z jabłek

Autor: Bond777

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 39

Dodano: 10.04.2016

Odsłon: 9167

Przepyszna nalewka do spożycia w spólnym gronie znajomych , rodziny na wszelkie okazje i święta a najlepsza na święta Bożego Narodzenia.

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 700 ml wódki
  • 250 ml wody
  • 250-300 g cukru
  • 6 goździków
  • 3/4 laski wanilii
  • laska cynamonu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Myjemy jabłka, w tym czasie zagotowujemy wodę.

  2. Po umyciu jabłek kroimy je w ćwiartki, wykrawamy z jabłek ogonki, kielich a z niej wszelkie pręciki , tab aby została nam sama ćwiartka jabłka z łupką i pestkami. Wrzucamy je do słoika.

  3. Pokrojoną wanilię, korę cynamonu oraz goździki wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem, i tu następuje kwestia gustu i słodkości jabłek, osobiście lubię słodkie nalewki więc wsypuję 300 g cukru, dla osób nie lubiących dużej ilości słodyczy proponuję 250-280 g.

  4. Zalewamy ciepłą wodą wcześniej przegotowaną i wódką. Zakręcamy słoik i mieszamy raz dziennie o danej porze dnia. Słoik powinien stać w ciepłym i ciemnym miejscu przez 6 tygodni. Następnie odsączamy nalewkę od osadu, wcześniej jej nie ruszajmy aby osad był na dnie i przelewamy przez gazę. Z wymienionych wyżej składników wychodzi nam około 1,2 l nalewki. Możemy degustować nalewkę tuż po odsączeniu lub po odczekaniu najlepiej miesiąca czasu by jej smak był bardziej intensywny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń