Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowny smak lata którym można delektować się cały rok. Należy wybrać dojrzałe truskawki
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13190
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2546
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3690
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4650
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13190
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2546
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3690
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4650
Składniki
Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek. Truskawki kroje na 4 części. Tak przygotowane truskawki umieszczamy w słoju i zasypujemy cukrem. Słój przykrywamy gazą lub ściereczką. Taki słój przetrzymujemy do dwóch dni codziennie kilka razy potrząsając. Dzięki temu truskawki puszczą sok a cukier się rozpuści.
Po dwóch dobach do słoja wlewamy wódkę. Słój zamykamy zakrętką i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Od czasu do czasu można potrząsnąć słojem. Po dwóch miesiącach do słoja dajemy sok wyciśnięty z cytryny
Po dwóch miesiącach do słoja dajemy sok wyciśnięty z cytryny. Po dwóch dniach filtrujemy nalewkę przez gazę i przelewamy do butelek. Gotową nalewkę należy umieścić do ciemnego pomieszczenia na kilka miesięcy.